Trening

Crossfit: Effektiv trening eller den direkte veien til skader?

Det løftes vekter, slepes sandsekker og kastes med store tunge baller. Intensive øvelser med elementer fra både vektløfting, sprint og turn erstatter hverandre i et heseblesende tempo, når du dyrker crossfit. Og det er noe mange av oss gjør. På bare fem år har sporten gått fra ukjent til populær måte å bli kvitt kilo og komme i form på, og i dag menes omkring 30.000 å dyrke crossfit. Men i takt med at flere kaster seg over sporten, stiger antallet skader – og antallet stiger for mye, mener eksperter.

Det vil være skader i enhver sport – særlig når det er fart i den – men crossfit har for mange skader som enkelt kunne ha vært undgått. Selv om man tar det økende antallet utøvere i betraktning. Det finnes ingen samlede lister over crossfitskader, men man opplever en boom i antallet skader ute i sentrene, hos kiropraktorer og fysioterapeuter, det typisk er skuldre, knær og rygger som blir overbelastet.

Grundig opplæring er viktig

Problemet er at crossfit av mange blir betraktet som fitness, mer enn den sporten det egentlig er. Hvilket vil si at den krever visse kompetanser. Det er jo ikke øvelsene i seg selv som er farlige, det er måten, de utføres på. F.eks. er mange av øvelsene eksplosive og krever at du bruker hele kroppen i motsetning til vanlig styrketrening i et treningsstudio hvor kroppen er «låst» i en maskin, og bare en enkelt muskelgruppe blir trent. På den måten skal du ha en høyere grad av grunnstyrke og kunne teknikkene, før du går i gang.

Det er akkurat som med fotball: Du kan heller ikke spille en hel fotballkamp uten å ha trent først. La oss si at du har sittet og jobbet bak en PC imange år og plutselig skal trene mens du har pappapermisjon fra jobben bør du tenke deg om før du kaster deg ut i de hardeste øvelsene uten god veiledning. Men når du i pappapermen ser de raske resultatene, vil du kanskje ha mer og mer, folk blir naturlig nok revet med. De ser hvor effektiv treningen er, at de slanker seg og får mer energi. Og så kjører de på uten å være sterke nok, og så knekker kjeden på et tidspunkt, og du kan hverken trene mer eller passe på ungen fordi du ligger i senga med skader. Noen folk som trener langt mer enn helsen tillater, noe som også kan føre til en stigende risiko for skader og overbelastning.

Slik unngår du skader

1. Ikke ha gamle skader
Før du går i gang med å dyrke crossfit må gamle skader være leget. Sporten er på grunn av intensiteten ikke den mest velegnede, når det kommer til rehabilitering.

2. Snakk med treneren din
Det finnes ikke en crossfit-regissørutdannelse, sørg selv for å finne en trener som både har den nødvendige fagligheten, og som gjerne vil lære fra seg.

3. Hvis noe ikke føles riktig, så stopp. La være med å tenke at det skal trenes vekk, før du er sikker på hva det er. På den måten overbelaster du ikke kroppen din ytterligere.