Hva er crossfit?

Crossfit kan egentlig enkelt forklares med en enkelt setning – funksjonelle øvelser som utføres med høy intensitet. Men det sier deg kanskje ikke så mye, så vi kan prøve å forklare det på en annen måte. Crossfit handler om å gjøre mange forskjellige øvelser som står i relasjon til hvordan vi bruker kroppen daglig og det handler derfor ikke om masse treningsutstyr og avanserte øvelser. I crossfit gjør du øvelser som er relatert til det daglige, f.eks. å skyve noe, å dra noe, å løfte eller å gå ned i knebøy. Nettopp variasjonen er noe av det viktigste innen crossfit, slik at treningen aldri blir rutine.

Historien om crossfit

Det begynte på 90-tallet i USA hvor den første crossfit box (kallenavn for treningssentrene) ble etablert. Det har siden gått veldig fort og frem til 2011 var det etablert mer enn 2500 crossfit boxer rundt om i verden. Siden det er snakk om en treningsform som ofte gjøres i grupper for å hjelpe hverandre til å yte det lille ekstra, så er det vanskelig å gjøre dette på et vanlig treningssenter. Derfor er disse spesielle treningslokalene velegnet til crossfit øvelser. Mange har fått øynene opp for crossfit og funnet ut at det er en morsom måte å trene på samtidig med at den er sosial, om du velger å trene i en box, og veldig effektiv. Men du trenger ikke tegne deg for dyre medlemsskap for å drive med denne idretten, den kan utføres hvor som helst. På den måten kan du spare kredittkortet ditt for noen kroner!

Forskjellen på vanlig trening og crossfit

Ved å kombinere kondisjon med løft av vekter og turnøvelser settes det opp forskjellige programmer, slik at det hele tiden er variasjon i øvelsene. Meningen er at man gjør øvelsene med høy intensitet i kortere perioder, enten i kamp mot klokken, deg selv eller mot andre. På den måten blir du hele tiden presset til å yte ditt beste.

Den store motsetningen på crossfit og vanlig trening er at med crossfit bruker du sjeldent maskiner. De fleste øvelser er øvelser hvor du bruker hele kroppen og som et uttrykk innen crossfit sier:”Don’t use a machine, become one”. Typiske øvelser innen crossfit vil være løping, sykling, svømming, markløft, press, støt, hopp, pull-ups, roing, armhevinger og mye annet. Det er nesten kun fantasien som setter grensen for hvilke øvelser du kan gjøre.