Hvordan blir du god i crossfit?

Crossfit er en kombinasjon av styrketrening og kondisjonstrening med stor variasjon i øvelsene og høy intensitet. Fordelen er at du ikke trenger mye utstyr om du skal trene hjemme. Et alternativ er også å trene i en av de mange crossfit boxene som har dukket opp i Norge og her trener du sammen med andre som har samme mål som deg. Det er i prinsippet ikke noe problem å bli god, men det krever at du er dedikert og virkelig gjør en innsats. Ønsker du å bli bedre i de øvelsene som inngår i crossfit, så er det trening som gjelder. Skal du bli bedre og sterkere til å gjøre frivendinger, så bør du f.eks. fokusere på frontknebøy. Vil du bli bedre i rykk, så bør du trene mer med vekter over hodet mens du gjør knebøy. Som med all trening så gjør øvelse mester og vil du bli god i crossfit så bør du begynne med treningen nå.

En typisk økt i crossfit

Det første som står på programmet er oppvarmning, ha gjerne fokus på det som er temaet på dagens trening. Deretter er det teknikk og styrke som står på programmet og her kan du også gjerne fokusere på det som skal være tema på treningen. Så kommer du frem til dagens økt, som kan ha ulike temaer. Det kan være kondisjonstrening, ulike vektøvelser, turn eller noe helt annet. Det viktigste er at øvelsene utføres med høy intensitet og ikke varer for lenge. Det er nettopp den høye intensiteten som er noe av det viktigste med crossfit trening.

Om du vil forbedre deg på spesielle områder, så bør du legge opp til å øve på dette. Dette kan du gjøre ved å utføre spesifikke øvelser innen styrke om det er et av dine forbedringsområder. Du kan også sette opp et program for et par måneder om gangen, da det tar litt tid å bli bedre.

Et par måneders treningsprogram

Den første måneden kan du jobbe med håndstående push-ups. I tillegg kan du presse deg selv til å gjøre flere overhead press, med vekten over hodet. Du kan sette av ulike dager til de forskjellige øvelsene slik at du beholder variasjonen. Neste måned kan du så fokusere på å øke styrken din i rykk og en fin øvelse til dette er knebøy med vekt over hodet. Andre dager kan du så trene på markløft. Du finner fort ut av hva du skal fortsette med i de etterfølgende måneder og slik blir du raskt god i crossfit.

Hva er crossfit?

Crossfit kan egentlig enkelt forklares med en enkelt setning – funksjonelle øvelser som utføres med høy intensitet. Men det sier deg kanskje ikke så mye, så vi kan prøve å forklare det på en annen måte. Crossfit handler om å gjøre mange forskjellige øvelser som står i relasjon til hvordan vi bruker kroppen daglig og det handler derfor ikke om masse treningsutstyr og avanserte øvelser. I crossfit gjør du øvelser som er relatert til det daglige, f.eks. å skyve noe, å dra noe, å løfte eller å gå ned i knebøy. Nettopp variasjonen er noe av det viktigste innen crossfit, slik at treningen aldri blir rutine.

Historien om crossfit

Det begynte på 90-tallet i USA hvor den første crossfit box (kallenavn for treningssentrene) ble etablert. Det har siden gått veldig fort og frem til 2011 var det etablert mer enn 2500 crossfit boxer rundt om i verden. Siden det er snakk om en treningsform som ofte gjøres i grupper for å hjelpe hverandre til å yte det lille ekstra, så er det vanskelig å gjøre dette på et vanlig treningssenter. Derfor er disse spesielle treningslokalene velegnet til crossfit øvelser. Mange har fått øynene opp for crossfit og funnet ut at det er en morsom måte å trene på samtidig med at den er sosial, om du velger å trene i en box, og veldig effektiv. Men du trenger ikke tegne deg for dyre medlemsskap for å drive med denne idretten, den kan utføres hvor som helst. På den måten kan du spare kredittkortet ditt for noen kroner!

Forskjellen på vanlig trening og crossfit

Ved å kombinere kondisjon med løft av vekter og turnøvelser settes det opp forskjellige programmer, slik at det hele tiden er variasjon i øvelsene. Meningen er at man gjør øvelsene med høy intensitet i kortere perioder, enten i kamp mot klokken, deg selv eller mot andre. På den måten blir du hele tiden presset til å yte ditt beste.

Den store motsetningen på crossfit og vanlig trening er at med crossfit bruker du sjeldent maskiner. De fleste øvelser er øvelser hvor du bruker hele kroppen og som et uttrykk innen crossfit sier:”Don’t use a machine, become one”. Typiske øvelser innen crossfit vil være løping, sykling, svømming, markløft, press, støt, hopp, pull-ups, roing, armhevinger og mye annet. Det er nesten kun fantasien som setter grensen for hvilke øvelser du kan gjøre.

Crossfit i Norge

Crossfit har garantert kommet for å bli og har allerede blitt veldig populært i Norge. Ordet står egentlig for “constantly varied, high intensity, functional movement». En treningsform som er variert og med høy intensitet, perfekt for dem som ønsker å komme seg i god form. En av fordelene med crossfit er at du bruker mange av de samme bevegelsene som du også bruker i hverdagen, f.eks. å skyve, løfte, trekke eller gå ned i kne.

Mange treningsformer

Det er mange øvelser du kan gjøre innen crossfit og mange treningsformer. Øktene bør være korte, intensive og varierte. Du kan derfor bytte på hva du vil trene de ulike dagene. Noen av de mest vanlige treningsformene er roing i romaskin, løping, løfting av vekter, bruk av kettlebells, kaste med medisinball eller forskjellige kroppsøvelser.

Flere steder i Norge har det dukket opp hva som kalles en crossfit box. Dette er treningssentre som er spesielt egnet til økter innen crossfit. Her begynner man gjerne med oppvarmning og et par øvelser som alle deltar på før selve treningen begynner. Flere steder har også et scoreboard hvor resultatene blir skrevet opp for å øke motivasjonen hos den enkelte deltaker. Noen økter gjøres alene og andre kan gjøres i en gruppe hvor man skal jobbe sammen for å løse en oppgave. Det er en av de store fordelene med crossfit trening, at det finnes så mange muligheter for å gjøre nye øvelser. Nettopp det å unngå rutiner er noe av det viktigste innen crossfit.

De positive sidene ved crossfit

Vi liker å gjøre ting sammen med andre og dette er også gjeldende innen trening. Når vi trener alene er det ofte vanskeligere å få til gode resultater enn når man er mange som har samme mål og trener sammen. Motivasjon er ekstremt viktig innen trening og når du trener med andre er dere sammen om å motivere hverandre til å oppnå litt bedre resultater hver dag. Når du trener på et vanlig treningssenter, så er du ofte alene og alle trener for seg selv. Det er motsatt på en crossfit box. Her presser alle hverandre til nye høyder, nye personlige rekorder og det er med til å gi deg som person veldig gode resultater. Slike resultater er vanskelige å få til alene og derfor er det mange som velger denne treningsformen. Det er sosialt og veldig effektivt på samme gang.

Dette utstyret trenger du til crossfit trening

Crossfit er en variert treningsform med høy intensitet. Dette betyr at kroppen din utfordres ved hver øvelse og at øvelsene sjeldent er like. Noe av utfordringen med vanlig styrketrening kan være at det fort blir litt rutine og dermed får du ikke presset kroppen til å yte maksimalt. Med crossfit er det større muligheter for en veltrent og sterk kropp.

Øvelser i crossfit

Det er mange ulike øvelser som faller inn under crossfit trening. Det kan være mange bevegelser som er naturlige og dermed bra for kroppen din. Blant disse er å sette seg ned, å løfte noe, å trekke en ting eller å skyve. Dette er øvelser vi egentlig gjør mange ganger i løpet av en dag og med hjelp av vekter (finn billige vekter på Gorilla Sports sin hjemmeside) eller annet utstyr, kan vi utfordre kroppen mer og på den måten komme i bedre form.

Men også intensitet er viktig. Dette øker forbrenningen, vi svetter mer og kroppen må virkelig jobbe. Derfor vil crossfit som regel inneholde øvelser som er hverdagslige, men utført med høy intensitet. Spørsmålet er så hvilket utstyr du trenger for å komme i gang med crossfit trening.

Utstyr til crossfit treningen

Listen med utstyr er ikke lang og fordelen er at det meste du trenger til din trening kan du ha med på tur, slik at om du ønsker å holde formen ved like på ferien så er dette fullt mulig. En treningsmatte er alltid kjekk å ha, spesielt når du skal gjøre øvelser på gulvet. Ikke fordi det skal være komfortabelt når du gjør øvelsene dine, men det trenger heller ikke å gjøre vondt i knærne eller andre deler av kroppen. En behagelig treningstights og en t-shirt, så er du klar. Håndvekter er praktiske til mange ulike øvelser og du bør derfor investere i et par manualer med forskjellig vekt. Et hoppetau er også å anbefale til oppvarmningen, slik at du får varmet opp kroppen før du fortsetter treningen. I tillegg er treningsstrikker veldig effektive. Disse tar liten plass, kan være med på ferien og de gir deg mange muligheter for å utføre øvelser hjemme. I prinsippet er det alt du trenger og da er det opp til deg selv hvilke øvelser du vil gjøre og hvor langt du vil komme med treningen.