Crossfit i Norge

Crossfit har garantert kommet for å bli og har allerede blitt veldig populært i Norge. Ordet står egentlig for “constantly varied, high intensity, functional movement». En treningsform som er variert og med høy intensitet, perfekt for dem som ønsker å komme seg i god form. En av fordelene med crossfit er at du bruker mange av de samme bevegelsene som du også bruker i hverdagen, f.eks. å skyve, løfte, trekke eller gå ned i kne.

Mange treningsformer

Det er mange øvelser du kan gjøre innen crossfit og mange treningsformer. Øktene bør være korte, intensive og varierte. Du kan derfor bytte på hva du vil trene de ulike dagene. Noen av de mest vanlige treningsformene er roing i romaskin, løping, løfting av vekter, bruk av kettlebells, kaste med medisinball eller forskjellige kroppsøvelser.

Flere steder i Norge har det dukket opp hva som kalles en crossfit box. Dette er treningssentre som er spesielt egnet til økter innen crossfit. Her begynner man gjerne med oppvarmning og et par øvelser som alle deltar på før selve treningen begynner. Flere steder har også et scoreboard hvor resultatene blir skrevet opp for å øke motivasjonen hos den enkelte deltaker. Noen økter gjøres alene og andre kan gjøres i en gruppe hvor man skal jobbe sammen for å løse en oppgave. Det er en av de store fordelene med crossfit trening, at det finnes så mange muligheter for å gjøre nye øvelser. Nettopp det å unngå rutiner er noe av det viktigste innen crossfit.

De positive sidene ved crossfit

Vi liker å gjøre ting sammen med andre og dette er også gjeldende innen trening. Når vi trener alene er det ofte vanskeligere å få til gode resultater enn når man er mange som har samme mål og trener sammen. Motivasjon er ekstremt viktig innen trening og når du trener med andre er dere sammen om å motivere hverandre til å oppnå litt bedre resultater hver dag. Når du trener på et vanlig treningssenter, så er du ofte alene og alle trener for seg selv. Det er motsatt på en crossfit box. Her presser alle hverandre til nye høyder, nye personlige rekorder og det er med til å gi deg som person veldig gode resultater. Slike resultater er vanskelige å få til alene og derfor er det mange som velger denne treningsformen. Det er sosialt og veldig effektivt på samme gang.

Dette utstyret trenger du til crossfit trening

Crossfit er en variert treningsform med høy intensitet. Dette betyr at kroppen din utfordres ved hver øvelse og at øvelsene sjeldent er like. Noe av utfordringen med vanlig styrketrening kan være at det fort blir litt rutine og dermed får du ikke presset kroppen til å yte maksimalt. Med crossfit er det større muligheter for en veltrent og sterk kropp.

Øvelser i crossfit

Det er mange ulike øvelser som faller inn under crossfit trening. Det kan være mange bevegelser som er naturlige og dermed bra for kroppen din. Blant disse er å sette seg ned, å løfte noe, å trekke en ting eller å skyve. Dette er øvelser vi egentlig gjør mange ganger i løpet av en dag og med hjelp av vekter (finn billige vekter på Gorilla Sports sin hjemmeside) eller annet utstyr, kan vi utfordre kroppen mer og på den måten komme i bedre form.

Men også intensitet er viktig. Dette øker forbrenningen, vi svetter mer og kroppen må virkelig jobbe. Derfor vil crossfit som regel inneholde øvelser som er hverdagslige, men utført med høy intensitet. Spørsmålet er så hvilket utstyr du trenger for å komme i gang med crossfit trening.

Utstyr til crossfit treningen

Listen med utstyr er ikke lang og fordelen er at det meste du trenger til din trening kan du ha med på tur, slik at om du ønsker å holde formen ved like på ferien så er dette fullt mulig. En treningsmatte er alltid kjekk å ha, spesielt når du skal gjøre øvelser på gulvet. Ikke fordi det skal være komfortabelt når du gjør øvelsene dine, men det trenger heller ikke å gjøre vondt i knærne eller andre deler av kroppen. En behagelig treningstights og en t-shirt, så er du klar. Håndvekter er praktiske til mange ulike øvelser og du bør derfor investere i et par manualer med forskjellig vekt. Et hoppetau er også å anbefale til oppvarmningen, slik at du får varmet opp kroppen før du fortsetter treningen. I tillegg er treningsstrikker veldig effektive. Disse tar liten plass, kan være med på ferien og de gir deg mange muligheter for å utføre øvelser hjemme. I prinsippet er det alt du trenger og da er det opp til deg selv hvilke øvelser du vil gjøre og hvor langt du vil komme med treningen.